Bogdan Rymanowski przeprowadził rozmowę z prof. Grażyną Cichosz, specjalistką w dziedzinie nauk rolniczych, w szczególności technologii żywności i żywienia, związaną z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Wywiad, który zatytułowano "Żywieniowy przekręt", pojawił się na kanale dziennikarza na YouTube 19 października. Do tej pory wyświetlono go ponad 1,7 mln razy. Podczas rozmowy padały tezy kwestionujące dzisiejsze zalecenia żywieniowe. Odbiło się to szerokim echem w sieci, a eksperci zarzucają badacze mijanie się z aktualną wiedzą medyczną.
Bogdan Rymanowski w ogniu krytyki. Wywiad wywołał burzę wśród ekspertów
Wśród komentarzy w mediach społecznościowych można znaleźć wiele krytycznych głosów, ale nie brakuje również osób, które w pełni popierają tezy profesor oraz są wdzięczni za taką rozmowę.
Największe kontrowersje budzi krytyka profesor dotycząca soi, zwłaszcza tej modyfikowanej genetycznie, oraz jej wpływu na częstsze diagnozy choroby Hashimoto. Badaczce zarzucono brak dowodów naukowych na takie stwierdzenia. Podważano również rzekomy wpływ soi na choroby psychiczne, tezy prof. Cichosz dotyczące otyłości oraz to, że "oleje roślinne są rakotwórcze", a "margaryna i tłuszcze roślinne to najbardziej szkodliwe składniki diety".
Do sprawy odniósł się m.in. twórca profilu Dietetyka #NieNaŻarty, dr Arkadiusz Matras. "Jestem dietetykiem i doktorem nauk medycznych i nauk o zdrowiu. Według mojej najlepszej wiedzy, Profesor Cichosz w wywiadzie u Bogdana Rymanowskiego powtarza wiele szkodliwych twierdzeń" – oświadczył, wzywając prof. Cichosz do debaty naukowej na ten temat.
"Oleje roślinne są rakotwórcze. Tyjemy od insuliny, a nie kalorii. Szczepienia powodują autyzm. To tylko wierzchołek góry lodowej wykwitów pani profesor spod znaku – mówiąc najdelikatniej – medycyny alternatywnej. Jeszcze niedawno takie tezy można było znaleźć na anonimowych forach i w filmach z żółtymi napisami. Dziś powoli stają się mainstreamem" – napisał z kolei Klub Jagielloński.
facebookfacebook
Bogdan Rymanowski podziękował za wszystkie opinie i zapewnił, że zaprosi do siebie też innych ekspertów z tej dziedziny.
"Bardzo Państwu dziękuję za wszystkie opinie – zarówno te entuzjastyczne ("Pani profesor, mądra, odważna, wspaniała kobieta i racjonalna, walczy o zdrowie Polaków"), jak i te krytyczne ("zbyt wiele badań stoi w kontrze do tego co głosi pani profesor, prawda nie leży po jej stronie" – wp.pl). Bardzo liczę na to, że ten wywiad rozpocznie prawdziwą debatę technologów żywienia, dietetyków i lekarzy na temat jakości tego co jemy – a na Rymanowski Live wkrótce kolejni goście w tym temacie" – napisał na X.
twitterCzytaj też:
Kolejny dziennikarz w Kanale Zero. "Chcą rzucić wyzwanie największym"Czytaj też:
"Niezwykły moralny azymut". TVP nagradza znaną aktorkę
