Siostry gotują II Ceny pomidorów na giełdach i na targach są dość niskie jak na maj, dlatego też trzeba to kulinarnie wykorzystać.
Dzisiaj proponujemy danie charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej Andaluzji, czyli południowej części kraju – gazpacho. Początkowo ta idealna w upalnym klimacie zupa robiona była bez pomidorów, choć trudno to sobie wyobrazić. Jej podstawą były chleb, oliwa i czosnek. U nas odpowiednikiem była wodzianka, czasem robiona przez naszego dziadka. Suchy chleb zalewało się gorącą wodą, dodawało zmiażdżony ząbek czosnku, sól i oliwę albo masło i zjadało się posypaną zieloną pietruszką.
Źródło: DoRzeczy.pl
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.