Gazpacho

Dodano: 
Red Sauce in White Ceramic Bowl
Red Sauce in White Ceramic Bowl Źródło: Pexels
Siostry gotują II Ceny pomidorów na giełdach i na targach są dość niskie jak na maj, dlatego też trzeba to kulinarnie wykorzystać.

Dzisiaj proponujemy danie charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej Andaluzji, czyli południowej części kraju – gazpacho. Początkowo ta idealna w upalnym klimacie zupa robiona była bez pomidorów, choć trudno to sobie wyobrazić. Jej podstawą były chleb, oliwa i czosnek. U nas odpowiednikiem była wodzianka, czasem robiona przez naszego dziadka. Suchy chleb zalewało się gorącą wodą, dodawało zmiażdżony ząbek czosnku, sól i oliwę albo masło i zjadało się posypaną zieloną pietruszką.

Artykuł został opublikowany w 22/2024 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Źródło: DoRzeczy.pl