Siostry gotują I Zanim karczoch zakwitnie na fioletowo i będzie troszkę przypominał kwiat ostu, jest doskonałym warzywem o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych.
Wyglądem przypomina trochę szyszkę, jest bardzo dekoracyjny i występuje często jako motyw w architekturze i sztuce w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Już w czasach Arystotelesa cieszył się dobrą sławą, polecano go jako roślinę wspomagającą trawienie, co potwierdziły późniejsze badania. Współcześnie wyciągi z karczocha stosowane są w profilaktyce chorób wątroby, obniżają cholesterol i trójglicerydy, działają przeciw drobnoustrojom. W Polsce nie jest to warzywo bardzo popularne, natomiast we Włoszech – gdzie znajdują się
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.