SIOSTRY GOTUJĄ I Złota Kurka to w latach 50. kultowy bar mleczny w samym sercu Warszawy, przy ul. Marszałkowskiej 52.
Każde pomieszczenie było przepięknie zdobione ceramiką i mozaikami przez artystów z Łysej Góry. Lecz nie o złotej kurce, która widniała na zdobiących lokal mozaikach, będziemy dzisiaj pisać.
Nasza kurka, choć równie złota, to zupełnie odmienny kulinarny świat. Kurka, czyli pieprznik jadalny, jeden z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych grzybów w Polsce – to od niej rozpoczyna się każdy sezon na grzyby. Już samo zbieranie kurek jest bardzo przyjemne, rosną na wygrzanych słońcem piaszczystych podłożach, często pod sosnami i świerkami. Łatwo je zauważyć ze
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.